Köpguider

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna när du skall köpa något av nedan produkter. Om du har fler frågor så maila, chatta eller ring oss på 0771-400 000 så hjälper vi dig att välja rätt produkt till din bil.

  • Tre saker du bör tänka på - kvalitet, klimat och körsätt.

    Snåla inte på säkerheten när du köper nya däck. Däcken är en viktig säkerhetsutrustning och bilens enda kontakt med vägen. Väljer du däck utefter kvalitet, klimat och körsätt så är du redan en bra bit på väg.

    Hitta dina nya däck här

  • Kvalitet för bästa säkerhet.

    Däck av hög kvalitet minskar både bromssträckan och bränsleförbrukningen. Men alla däck har olika egenskaper. Mjukare gummi ger bättre väggrepp men slits snabbare. Styvare stomme ger bra stabilitet men sämre komfort eftersom man känner av vägens ojämnheter mer. Tänk därför igenom vilka egenskaper du värdesätter allra mest.

    Hitta dina nya däck här

  • Klimatet ställer höga krav.

    Vårt nordiska, och mycket varierande, klimat ställer höga krav på däcken. Regn ökar risken för vattenplaning, samtidigt som sikten minskar dramatiskt. Och på våta vägar är bromssträckan upp emot tre gånger så lång som på torrt väglag. Särskilt på vintern sätter vädret däcken på prov. Välj därför däck utefter det väglag du mestadels kör på – vått, torrt, slask, is eller snö. Och se till att ta det vackert oavsett väder!


    Hitta dina nya däck här

  • Köp utefter körsätt.

    Ligger du länge på landsväg? Eller växlar du mellan motorväg och att sitta still i stadstrafiken? Ditt körsätt avgör val av däck. Kör du långa sträckor kan det vara skönt med ett däck som ger bästa möjliga komfort. Ett däck med bra rullmotstånd minskar både bränsleförbrukningen och påverkan på miljön. Kör du mycket i trafikerade miljöer bör du välja ett däck med den bästa bromssträckan. Och givetvis är däck med lång livslängd alltid värdefullt.

    Tänk också på att ta väl hand om dina däck. Då håller de mycket längre. Då och då är det bra att kolla däcktryck och mönsterdjup, så däcken är i bra skick. Och du, kör försiktigt!

  • Kan jag blanda olika typer av däck på min bil?

    Samtliga däck på en personbil ska vara av samma typ, man får alltså inte blanda dubbdäck, dubbfriavinterdäck och sommardäck på bilen. 

  • Om jag endast väljer att byta två däck på bilen, var ska dessa sitta?

    Däck som bedöms ha bästa väggreppet ska alltid monteras baktill på bilen. Detta gäller fram-, bak- och fyrhjulsdrivna bilar. 

  • Varför ska jag inte köra med dubbfria vinterdäck på sommaren?

    Vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för att fungera på vinterväglag samt när det är kallt ute. På sommaren ger dubbfria vinterdäck sämre väggrepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undermanöver. 

  • Hur länge kan jag lagra mina däck?

    Nya däck som lagras rätt åldras först när du använder dem. Du kan tryggt köpa däck som är några år gamla. Mellan säsongerna ska däcken förvaras i svalt, mörkt och torrt utrymme utan kontakt med lösningsmedel så som olja, bensin eller smörjmedel. 

  • Hur mäter jag mönsterdjupet på mina däck?

    Mät mönsterdjupet på det mest slitna stället i däckets huvudmönster. Det finns speciella mätstickor man kan använda, men det går lika bra med en tumstock. Se bara upp så att du inte mäter där det finns en slitagevarnare, som är en liten upphöjning på 1,6 mm i huvudmönstret på personbilsdäck. 

  • Måste alla däck på bilen vara av samma fabrikat/modell?

    Vi rekommenderar absolut att ha likvärdigt grepp på alla fyra hjulen, men om inte alla däck behöver bytas ut så bör man åtminstone byta parvis. Detta för att de däck som sitter på samma axel ska vara i likvärdigt skick.

  • Hur ofta behöver jag kontrollera hjulvinklarna på bilen?

    En gång per år eller var 1500 mil rekommenderas.

  • Vilka lagkrav finns det på mönsterdjup för vinterdäck?

    Enligt svensk lagstiftning ska vinterdäck ha ett mönsterdjup på minst 3,0 mm.
    Om mönstret har nötts ner till nivån för indikatorn är det dags att byta däck. Vi rekommenderar starkt att du byter ut dina däck innan den nås, vid ca 4 mm mönsterdjup.

    Kontrollera däckens mönsterdjup, lufttryck, skador och tecken på oregelbundet slitage regelbundet.


    Kom ihåg att alltid anpassa hastigheten och körning till väder- och trafikförhållanden.

  • Dubb- eller odubbade däck?

    Om du mestadels kör på snö kan du välja fritt mellan dubbade eller odubbade däck (friktionsdäck) då de bägge greppar lika bra i snön.


    Kör du på vägar där det ofta är isigt skall du välja dubbade vinterdäck. Den svarta halkan som vi ofta har i de södra delarna i landet då det fryser till is gör att dubbdäck är att föredra i de södra delarna av landet för att ha bästa grepp.


    Friktionsdäcken fungerar bäst i landets norra delar där det oftast ligger snö på vägarna. Friktionsdäcket fungerar även utmärkt på barmark, men då en torr sådan.


    Om du skall åka ut i Europa, så är dubbade vinterdäck förbjudna i ett antal länder däribland Tyskland. Det har också blivit vanligare i storstäder i Sverige att dubbdäck är förbjudna på vissa vägar.

  • Hur påverkar däcken bilens egenskaper?

    För att bibehålla bilens egenskaper är det bra att välja det däckmärke och modell som bilen utrustades med från fabrik. Du kan byta varumärke och även till en annan dimension som biltillverkaren rekommenderar.


    I vår webshop för däck så kan du med hjälp av ditt registreringsnummer se vilken dimension som suttit på din bil från fabriken. Du kan även välja att se vilka andra dimensioner som passar till din bil. Om du skall vara helt säker på att du beställer rätt så kontrollera dimensionen på dina befintliga däck.


    Om du behöver hjälp så kan du alltid kontakta oss via chatt, mail eller på 0771 - 400 000 så hjälper vi dig till rätt val.

  • Hur påverkar däckens kvalitet din körupplevelse?

    Däck av hög kvalitet minskar både bromssträckan och bränsleförbrukningen men alla däck har olika egenskaper. Mjukare gummi ger bättre väggrepp men slits snabbare. Styvare stomme ger bra stabilitet men sämre komfort eftersom man känner av vägens ojämnheter mer. Tänk därför igenom vilka egenskaper du värdesätter allra mest.
    Vårt nordiska, och mycket varierande, klimat ställer höga krav på däcken. På våta vägar är bromssträckan upp till tre gånger så lång som på torrt väglag. Särskilt på vintern sätter vädret däcken på prov. Välj därför däck utefter det väglag du mestadels kör på – vått, torrt, slask, is eller snö.


    Tänk också på att ta väl hand om dina däck. Då håller de mycket längre. Med vårt däckhotell så får du en enkel och bra hantering samt hjälp med att byta däck (hjulskifte) när det är dags. Läs mer om vårt däckhotell här.

  • Hur påverkar priset däckets egenskaper?

    Störst skillnad på billigare och dyrare däck är de egenskaper som EU-klassificeringen visar. De billigare däcken har oftast sämre våtgrepp, längre bromssträcka och ger högre däckljud.


    I vår webshop kan du filtrera utifrån EU-klassificeringen och pris vilket ger dig en bra överblick på sambandet mellan däckets egenskaper och pris.

  • Vilka lagkrav finns det på mönsterdjup för sommardäck?

    Enligt svensk lagstiftning ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm.
    Om mönstret har nötts ner till nivån för indikatorn är det dags att byta däck. Vi rekommenderar att du byter ut dina däck innan den nås, vid ca 3 mm mönsterdjup.

    Kontrollera däckens mönsterdjup, lufttryck, skador och tecken på oregelbundet slitage regelbundet.

    Kom ihåg att alltid anpassa hastigheten och körning till väder- och trafikförhållanden.

    Hur ska jag tänka beroende på var jag kör?
    Ligger du ofta på landsväg eller växlar du mellan motorväg och att sitta still i stadstrafiken? Om du kör långa sträckor på landsväg kan det vara skönt med ett däck som ger bästa möjliga komforten. Ett däck som har bra rullmotstånd minskar både bränsleförbrukningen och påverkan på miljön. Kör du mycket i trafikerade miljöer bör du välja ett däck med den bästa bromssträckan.

    Med EU-klassificeringen får du vägledning om däckets egenskaper vilket gör ditt val enklare. EU-klassificeringen finns dock endast för vinterdäck utan dubb. Läs mer här.

  • Hur väljer jag rätt sommardäck?

    Det finns inget däck som är bäst på allt. Med stöd av EU-klassificeringen så får du hjälp att kunna välja rätt däck utifrån däckets egenskaper - bränsleeffektivitet, väggrepp på våt väg och utvändigt däckljud. Läs mer om märkningen här.


    Biltillverkarna har skapat många säkerhetssystem som t ex ABS, Pedestrian Detection, m.m. För att dessa system skall fungera på bästa sätt och ge dig högsta säkerhet så måste däcken ha optimalt grepp med vägbanan. Vi rekommenderar därav att följa biltillverkarens rekommendationer för att uppnå bästa säkerhet och köregenskaper för din bil.


    I vår webbshop för däck så kan du även filtrera fram de däck du vill ha utifrån EU-klassificeringen och ett antal andra egenskaper. Ange ditt registreringsnummer så får du enbart träff på däck som passar just din bil. Om du är osäker så är det alltid bäst att kontrollera vad du har för befintlig dimension på din bil.


    Om du behöver hjälp så kan du alltid kontakta oss via chatt, mail eller på 0771 - 400 000 så hjälper vi dig till rätt val.

  • Hur påverkar priset däckets egenskaper?

    Störst skillnad på billigare och dyrare däck är de egenskaper som EU-klassificeringen visar. De billigare däcken har oftast sämre våtgrepp, längre bromssträcka och ger högre däckljud.

    I vår webbshop kan du filtrera utifrån EU-klassificeringen och pris vilket ger dig en bra överblick på sambandet mellan däckets egenskaper och pris.

  • Hur tyder jag EU’s däckmärkning?

    Dessa bestämmelser ger dig som konsument mycket bättre information om däckets inbromsning i vått underlag, påverkan på bränsleförbrukning och ljudnivån utanför bilen. Läs mer om hur EU klassificeringen fungerar här.

  • Varför ska jag köpa en hundbur?

    En lös hund i bilen är livsfarligt. En hund som väger 20 kilo motsvarar en vikt på ett ton vid en kollision i 50 km/h.

    I en hundbur sitter din hund säkert och bekvämt under hela resan. Särskilt vid snäva svängar och snabba inbromsningar. Hunden kan inte hoppa ur bilen och springa ut i vägen när du öppnar bakluckan. Dessutom är det lag på att ha hunden säkrad vid bilfärd.
    Skulle olyckan vara framme är hundburen en säkerhet för både hunden, husse och matte.

    Hitta hundburar här

  • Hur väljer jag rätt storlek på hundburen?

    Din hund ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat i hundburen. Längden på hundburen ska vara lika lång som din hund gånger 1,10. Mät från nosspetsen till sittbensknölen när din hund står normalt. Bredden på buren ska vara hundens bröstbredd gånger 2,5. Höjden på buren ska motsvara hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning. Det innebär att din hund ska kunna stå upp med fritt utrymme ovanför huvudet.

    Transporterar du mer än en hund ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd.

    Detta är riktlinjer för minimimått. Hundburen bör heller inte vara för stor eftersom det påverkar säkerheten för hunden negativt.

    Hos oss hittar du ett brett sortiment av hundburar i olika storlekar. I vår webbshop kan du ange ditt registreringsnummer, så ser du direkt vilka hundburar som passar till din bil.

    Hitta hundburar här

  • Vad bör jag tänka på när jag köper hundbur?

    Välj en säker konstruktion i stål eller aluminium. Det finns många modeller att välja mellan. Vissa är justerbara utefter bilens storlek och andra har nödutgång. Har du fler än en hund kan en dubbelbur vara ett bra alternativ. Kanske en med justerbar mellanvägg?
     
    En hundbur som har deformationszoner minimerar skaderisken för alla i bilen. Blir man påkörd bakifrån trycks hundburen ihop precis som bilens deformationszoner. Det innebär att buren varken skjuter fram baksätet eller splittras. 

    Tänk också på att utställningsburar inte är tillräckligt trafiksäkra.

    Hitta hundburar här

  • Vad finns det för olika typer av cykelhållare?

    Det finns tre sätt att säkert transportera cykeln - på biltaket, på dragkroken eller på bakluckan. Dragkroks- och takmonterade cykelhållare är vanligast. Men har du varken dragkrok eller takräcke är en bakluckemonterad cykelhållare ett alternativ.

    Hos oss på Bilia hittar du alla varianter.

    Här hittar du cykelhållare

  • Hur väljer jag rätt cykelhållare?

    En dragkroksmonterad cykelhållare är enkel att montera och smidig att använda. Antingen hänger man cyklarna i ramen eller ställer dem på en platta. Vissa hållare kan man tilta för att lättare kunna öppna bagageluckan. De flesta dragkroksmonterade cykelhållarna har plats för upp till fyra cyklar. Men se även efter vad som gäller för din dragkrok.
     
    Har du ett takräcke kan en takmonterad cykelhållare vara att föredra. Det är ett bra alternativ, särskilt om du har lättare cyklar. Cyklarna sitter heller inte i vägen när du behöver öppna bagageluckan. Dock ökar det luftmotståndet och därmed bränsleförbrukningen något. Det finns olika infästningssätt att välja mellan - ramfäste eller gaffelfäste som ger god stabilitet och säkerhet. Vid gaffelfäste tas framhjulet av före montering. Cykeln fästs i framgaffeln, vilket inte repar ramen. På en större bil kan du transportera upp till fyra cyklar.
     
    En bakluckemonterad cykelhållare är bra om du varken har takräcke eller dragkrok. Den monteras enkelt med krokar upptill och nedtill på bagageluckan. Ett bra alternativ till mindre bilar som inte har dragkrok. Dessa har plats för upp till fyra cyklar. 
    Är man rädd om sin cykel bör man även välja en låsbar cykelhållare som man även kan låsa fast i bilen. 

  • Vad ska jag tänka på när jag monterar cykelhållaren?

    Alla cykelhållare i Bilias sortiment har färdiga fästen. Vissa är även låsbara. Det är viktigt att cykelhållaren är väl fastspänd och eventuella låssprintar är i rätt position. Är du det minsta osäker så hör av dig till oss på 0771-400 000 eller besök närmaste Bilia-butik, så hjälper vi dig!

    Köper du en enklare cykelhållare kan du behöva komplettera med remmar för att cykeln säkert ska sitta fast. Tänk på att registreringsskylten och bakljusen alltid måste vara väl synliga.

    Här hittar du cykelhållare

  • Hur väljer jag rätt takbox?

    En takbox ger dig många liters extra lastutrymme när du ska ut på äventyr. Men innan du köper en bör du fundera över vad du tänker packa i den. Ska du få plats med skidor bör du välja en längre takbox. Har du mycket eller skrymmande packning som golfbagar eller en barnvagn kanske du är i behov av en bredare variant. Välj i första hand takbox utefter storlek (volym) och se sedan till att den passar din bil. Vi visar gärna vägen till rätt takbox. 

    Det finns såklart flera olika storlekar av takboxar – långa, smala och breda. Vissa är aerodynamiskt utformade för att minimera bränsleförbrukningen. Andra är öppningsbara åt flera håll. Tänk på att en låsbar takbox är att föredra. Och även på takboxar går pris och kvalitet oftast hand i hand.

    Vi har ett brett sortiment av takboxar från Thule, Packline och Volvo.

    Har du frågor kan du alltid ringa oss på 0771-400 000 eller komma in till närmaste Bilia-butik när du har vägarna förbi!

    Hitta takboxar här

  • Bör jag välja plast eller glasfiber?

    Konstruktionen är oftast av plast eller glasfiber. Är du ute efter en takbox av hög kvalitet med lång livslängd så bör du välja glasfiber. Det är oftast något dyrare men även stabilare. Takboxar i glasfiber kan också vara tyngre, vilket påverkar bränsleförbrukningen något. Även hur mycket du kan packa för att inte överstiga maxlast. 

    Hitta takboxar här

  • Hur mycket får jag lasta i en takbox?

    När du packar takboxen är det viktigt att du inte lastar för tungt. I en lättare takbox kan du packa tyngre och vise versa. I instruktionsboken hittar du information om vilken maxlast som gäller för din bil. Maxlast är lasten och takboxens vikt tillsammans. 

    Hitta takboxar här

  • Är det viktigt att välja krocktestade takboxar?

    Hos oss på Bilia hittar du endast takboxar från världsledande leverantörer som Thule, Packline och Volvo. Självklart är de krocktestade och godkända enligt EU-krav som TüV eller CiyCrash.

    Hitta takboxar här

  • Vilken är den högsta tillåtna hastigheten med en takbox?

    Maxhastigheten med en taxbox monterad är 120 km/h. Kör du fortare än det gäller inga garantier från tillverkaren. Höga hastigheter påverkar både säkerheten och bränsleförbrukningen markant.

    Hitta takboxar här

  • Hur monterar jag takboxen på bästa sätt?

    Samtliga takboxar som Bilia säljer är utrustade eller kompatibla med snabbfästen, vilket gör monteringen enklare. Tänk på att montera takboxen tillräckligt långt fram, så du enkelt kan öppna bagageluckan. Efter några mil är det bra att säkerställa att takboxen fortfarande sitter fast som den ska. 
    Ett tips är också att tvätta bilen före montering. Då slipper du både repor i lacken och smutsiga kläder.

    Hitta takboxar här

  • Hur packar jag takboxen på bästa sätt?

    När du packar bör du se till att lätta och skrymmande saker hamnar i takboxen. Tyngre saker ska in i bilen. Se också till att säkra alla saker ordentligt, gärna med spännband.
    Tänk också på vikten. I instruktionsboken hittar du information om vilken maxlast som gäller för din bil. Maxlast är lasten och takboxens vikt tillsammans.

    En tungt lastad bil gör att bränsleförbrukningen ökar. Även köregenskaperna försämras. Kör därför extra försiktigt för att se så du har full kontroll.

    Hitta takboxar här

  • Hur förvarar jag takboxen bäst?

    Det bästa sättet att förvara takboxen är med hjälp av en takboxlift. Den fästs i taket ovanför bilen och kan hissas upp och ner för att underlätta både montering och förvaring. Hos oss på Bilia hittar du även väggfästen i vilka du kan förvara din takbox. Tvätta alltid din takbox innan förvaring och använd gärna takboxskydd för att skydda boxens yta.

    Hitta takboxar här

  • Vad ska man tänka på vid val av bilbarnstol?

    Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt. Tidigast vid 4-5-års ålder ska man vända till framåtvänt åkande. 
    Bilbarnstolen ska vara godkänd för bakåtvänt åkande upp till 18 eller 25 kg.
    Bilbarnstolen ska vara E-godkänd.
    Be gärna om hjälp med att montera bilbarnstolen första gången om du känner dig osäker.

  • Är fram- eller baksätet säkrast för barnen?

    Framsätet och baksätet är lika säkra i en modern bil. Beroende på barnets längd behöver man dock tänka på några saker.

    En förutsättning för att placera en bakåtvänd bilbarnstol i framsätet är att krockkudden kan stängas av. Detta görs med hjälp av med en nyckel eller strömbrytare. I äldre bilar kan krockkudden behöva monteras bort. Om krockkudden kopplats ur av en auktoriserad verkstad eller genom nyckelavstängning, så är passagerarplats fram en bra plats för barn i alla åldrar. Sidokrockkuddar utgör ingen fara för barn i bakåt- eller framåtvänd bilbarnstol.

    Först när barnet är 140 cm eller längre så kan det sitta framför en aktiv krockkudde, om inte biltillverkaren rekommenderat något annat.

     

  • Montera med ISOFIX eller bilbälte?

    För att använda bilens ISOFIX-fästen krävs en särskild bilbarnstol med ISOFIX. Antalet stolar med ISOFIX blir allt fler.
    ISOFIX är ett system som underlättar monteringen av bilbarnskydd. Bilbarnstolen monteras enkelt och utan underförankringsband genom att man hakar i bilbarnstolen i bilens ISOFIX-fäste.

  • Vad är i-Size och ECE R44?

    i-Size och ECE R44 är två certifieringar av bilbarnstolar och bilbarnsskydd. i-Size, som funnits sedan 2014, är en nyare certifiering av bilbarnstolar. Bilbarnstolar som monteras med underförankringsband kommer preliminärt att certifieras enligt ECE R44 fram till 2019.

    Bilbarnstolar godkända enligt ECE R44 är alltså fortfarande tillåtna och kommer att finnas kvar parallellt under en tid. Har du en godkänd väl fungerande bilbarnstol som är godkänd enligt ECE R44 går det bra att fortsätta att använda den.

    Certifiering med i-Size

    i-Size är en del av ett nyare regelverk för certifiering av bilbarnstolar som kommer att göra det enklare att välja och installera bilbarnstolar. Med i-Size har bilbarnstolarnas design baserats på barnets längd, och de passar bättre i bilen. Ett test för sidokollisioner har också införts. 

    i-Size omfattar för närvarande enbart stolar som monteras med ISOFIX. Babyskydd och bilbarnstolar som monteras med bilbälten samt bältesstolar är ännu inte berörda, men kommer att inkluderas längre fram.

    Certifiering med ECE R44

    Preliminärt kan bilbarnstolar som monteras med underförankringsband fortsätta att certifieras enligt ECE R44 fram till 2019. Bilbarnstolar godkända enligt ECE R44 är alltså fortfarande tillåtna och kommer att finnas kvar parallellt under en period. Detta innebär att barnstolar enligt R44 kan användas i många år efter certifieringen.

  • Vad innebär det att en bilbarnstol är Plustest-godkänd?

    Plustestet är en frivillig märkning och ett kompletterande test som kan göras på bilbarnstolar. En plustestad bilbarnstol garanterar att ditt barn inte utsätts för livshotande höga nackkrafter vid en frontalkollision. Plustestade stolar är alltid godkända för att monteras både i bilens fram- och baksäte.

    Stolar med plusmärkning finns i två olika utföranden: max 18 kg och max 25 kg. Väljer du en plusmärkt stol som är godkänd upp till 25 kg kan ditt barn att sitta bakåtvänt och i samma skydd fram tills det är dags att byta till en framåtvänd bältesstol.

  • Hur länge kan man använda en bilbarnstol?

    En bilbarnstol beräknas ha en livslängd på ungefär tio år. Den bör dock inte vara äldre än ca fem år då den tas i bruk av ett nytt barn, då den ska hålla hela den tid som barnet ska använda stolen.

    Livslängden på babyskydd är lite kortare, mellan fem och sju år, på grund av det ökade slitaget.

    När bilbarnstolens material åldras finns det risk att det blir sprött och kanske inte kan garantera samma säkerhet vid en eventuell krock.

    Om bilbarnstolen varit med om en olycka ska den kasseras direkt, oavsett skick.

  • Varför bakåtvänd barnstol?

    Barn ska åka bakåtvända så länge som möjligt. Helst till de är fyra eller fem år gamla. Först då är nackmusklerna mer utvecklade, och många barn är för långa eller för tunga för en bakåtvänd stol.

    Det är väldigt viktigt att små barn åker bakåtvända trots att man har en bra och säker bil.

    Att barn ska åka bakåtvända så länge som möjligt beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till vad nacken och musklerna orkar hålla emot. Sitter man framåtvänd vid en häftig inbromsning eller krock, fortsätter allt som inte sitter fast i bilen framåt tills något tar emot. Kroppen fångas upp av bilbältet men huvudet kastas framåt för att sedan slungas bakåt igen. Det är den knycken som barnets nacke inte klarar av. Barnet kan bryta nacken medan vi vuxna kan få whiplash-skador.

    Enligt Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande har den bakåtvända bilbarnstolen en skadereducerande effekt på cirka 90 procent, jämfört med cirka 50-60 procent för en framåtvänd stol.

  • Skall jag välja en fast eller delbar dragkrok?

    Den delbara dragkroken kan du enkelt ta bort när du inte behöver använda den. Det är framför allt en fråga om design om du vill att den skall synas eller inte. Till nyare bilar erbjuds oftast endast infällbara dragkrokar.

  • Varför en Volvo Original dragkrok?

    Volvo har anpassat sina dragkrokar för att uppnå bästa design och funktion för montering utifrån bilmodell och utrustning. Det finns därav ofta flera olika modeller att välja till din bil.

  • Vilken dragkrok skall jag välja?

    Det kan finnas olika val av dragkrokar baserat på hur din bil är utrustad:

    • Nivåreglering: En del nyare bilar har automatisk nivåreglering vilket innebär att belastningen fördelas lika över samtliga av bilens däck om du lastar alternativt drar ett släp med bilen. Är du osäker om du har automatisk nivåreglering på din bil kan du kontrollera detta i din utrustningslista som finns i bilens köpeavtal. Har du inte tillgång till utrustningslistan är du mer än välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.
    • Skidplate: Väljer du om bilen är utrustad med tillbehöret skidplate bak där dragkroken skall monteras. Skidplate är ett styling paket som lyfter ditt utseende på bilen bakifrån.
    • R-Design: väljer du om bilen är utrustad med utrustningsnivån R-design från fabrik.
  • Svårt att välja rätt?

    Du kan alltid chatta, maila eller ringa oss - om du behöver hjälp att välja dragkrok. Om du lägger en beställning och bokar en tid för montering så kontrollerar även vår service tekniker att du gjort rätt val. Om något behöver ändras som påverkar pris eller funktion kontaktar vi dig.

  • Vad ingår i monterat & klart?

    När du väljer att köpa din dragkrok inklusive montering ingår allt i priset – både jobb och alla ingående artiklar.

  • Vad innebär skattereduktion för grön teknik?

    Som privatperson kan du få 50% i skattereduktion på både arbete och material vid installation av laddbox. Skattereduktionen omfattar max 50.000 kr per person och år. Hos Skatteverket kan du läsa mer om vad som gäller.

  • Vilken laddbox ska jag välja?

    Dagens laddhybrider är oftast utrustade med ombordladdare som kan ladda med en effekt på mellan 3,7 till 7,4 kW. Elbilar kan däremot oftast ladda med en effekt på mellan 11 till 22 kW. Har du en laddhybrid idag duger det med en laddbox med en maxeffekt på 7,4 kW, men går du i tankarna att inom några år byta till elbil rekommenderar vi en laddbox med en effekt på minst 11 kW.

    Det är viktigt att också tänka på vilka begränsningar som kan finnas i din fastighet. Våra samarbetspartners hjälper till att utreda förutsättningarna i din fastighet och rekommenderar lämpliga åtgärder.

    Titta gärna även på den jämförelsetabell som vi har tagit fram för de laddboxar vi erbjuder.

  • Laddbox med eller utan fast laddkabel

    En del av laddboxarna i vårt sortiment finns både med eller utan fast monterad laddkabel och detta val gör du bäst efter dina egna preferenser. En laddbox med sladd kan vara bekvämt när du ska ladda bilen hemma. De flesta publika laddstationer har endast Typ-2 uttag, vilket innebär att oavsett vilken laddbox du väljer måste du ändå ha med dig en Typ-2 till Typ-2 laddkabel i bilen.

  • Vad menas med Mode 2, 3 och 4?

    Det finns olika typer av säkerhetsnivåer när det kommer till elbilsladdning, dessa kallas Mode.

    Mode 2 innebär att man laddar via ett vanligt eluttag med 1 eller 3-fas där kabeln man laddar med har en kontrolldosa med inbyggt skydd och styrning av laddströmmen.

    Mode 3 innebär att man laddar via en kabel med specialkontakter (exempelvis Typ-2) i båda ändar. När man laddar med Mode 3 sitter skyddet i laddpunkten snarare än i kabeln.

    Mode 4 är snabbladdning och innebär att man laddar bilen med likström och som går förbi bilens ombordladdare som annars begränsar den effekt som bilen kan laddas med.

  • Vad menas med Typ-1 och Typ-2?

    Typ-1 och Typ-2 är kontakter som används för laddning av hybrider och elfordon. Typ-1 är japansk standard medan Typ-2 är europeiska standard. Vid publika snabbladdningsstationer använder man kablar med CCS kontakt som passar fordon med Typ-2 uttag.

  • Vad ingår i en standardinstallation?

    Vi har olika samarbetspartners beroende på vilket varumärke av laddbox du väljer. På respektive produktsida kan du läsa om vad som ingår i standardinstallationen. Du hittar alla våra laddboxar inklusive installation här.

    Möjlighet till tilläggsarbeten finns och utförs enligt överenskommelse.

  • Kan jag anlita min egen elektriker?

    Tyvärr inte. Vi erbjuder endast laddboxar installerat & klart.

  • Vad händer om det skulle uppstå problem med min laddbox efter installation?

    Skulle det uppstå problem med laddboxen efter installationen vänder du dig i första hand till vår samarbetspartner som installerade laddboxen alternativt din egen installatör om du anlitat en sådan.

    Garantiinformation finns på respektive produktsida, tänk på att garantitiden för produkten och själva installationen kan variera.

  • Vad är lastbalansering för något?

    Lastbalansering är en mjukvara som gör det möjligt att kunna ladda flera elbilar samtidigt och som ser till att strömmen sprids jämnt mellan de elbilar som är inkopplade för att kunna optimera laddningen.

    Inom lastbalansering finns det tre kategorier:

    Statisk lastbalansering fördelar strömmen jämnt mellan förbestämda elbilar och ger samma mängd elektricitet, oavsett hur mycket bilarna behöver laddas. Passar oftast bäst vid publika laddstationer där användarna inte känner varandra eller om du vill vara säker på att din elbil laddas optimalt när det behövs.

    Dynamisk lastbalansering fördelar istället strömmen till din bil efter hur mycket kapacitet som finns tillgängligt i fastigheten. Har du exempelvis både disk- och tvättmaskinen igång ser lastbalanseringen till att bilen laddas med lägre effekt. Optimalt att använda på natten eller dagtid när ingen är hemma.

    Schemalagd lastbalansering gör att du själv kan välja hur mycket ström som ska skickas och när den ska skickas. Om du har två elbilar inkopplade som behöver vara klara olika tider så fördelar du strömmen efter det.

    I vår jämförelsetabell kan du se vilka laddboxar som har eller kan utrustas med lastbalansering.

  • Kan man ladda bilen i det vanliga eluttaget?

    Ja, om man har en Mode 2 kabel kan man ladda bilen i det vanliga eluttaget. Detta är dock inget vi eller Elsäkerhetsverket rekommenderar och ska endast ses som en nödlösning. Laddar man bilen i det vanliga vägguttaget ska man absolut inte använda någon form utav skarvsladd.

    Läs mer på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Skriv ut